TP-tipsar

Radiostyrt: Allt du behöver veta om RC-bilar & radiostyrda fordon

När det kommer till RC-fordon finns det ett brett utbud av produkter på marknaden och dessutom en hel del tekniska termer som kan vara bra att ha koll på innan man klickar på köpknappen! I den här artikeln går vi igenom vad det finns för olika typer av radiostyrda fordon och var man bör lägga ribban när det kommer till prislapp (beroende på om man exempelvis ska köpa en radiostyrd bil till sitt barn eller om man är ute efter en häftigare bil för vuxna, men mer om det senare). Vi ska också reda ut vad sjutton GHz är och hur stor en bil i skala 1:43 är verkligheten. Eftersom vi är en e-handel kommer vi självklart också tipsa om några produkter i vårt sortiment och gå igenom vad de har för fördelar och eventuella nackdelar.

Radiostyrda bilar - en hobby utan åldersgräns

Radiostyrda bilar, även kallade RC bilar, är en populär hobby som lockar både barn och vuxna. Det finns många olika typer av radiostyrda bilar att välja mellan, från enkla modeller för de allra minsta till avancerade bilar med kamera och till och med GPS. Som med de flesta andra saker inom teknikens värld gäller principen "man får vad man betalar för". Det behöver inte nödvändigtvis betyda att en billig radiostyrd bil är "dålig", den kommer antagligen fungera perfekt som leksak för ett yngre barn, men förväntar man sig den topp-prestanda som man bara hittar hos hobby rc-bilar i riktigt hög klass kommer naturligtvis det med en betydligt högre prislapp. Så innan man köper en radiostyrd bil gäller det att ha sina förväntningar och sina mål med bilen klara för sig. 

Hur fungerar en radiostyrd bil egentligen? 

En radiostyrd bil fungerar genom en samverkan av fyra olika delar: sändare, mottagare, motor och kraftkälla. Sändaren sitter i fjärrkontrollen och skickar via radiovågor en signal till mottagaren, alltså den radiostyrda bilen. Motorn som i sin tur drivs av kraftkällan, vanligen ett eller flera uppladdningsbara batterier, aktiveras när den nås av styrsignalen från sändaren. Även sändaren (fjärrkontrollen) behöver en kraftkälla. Den viktigaste skillnaden mellan radiostyrda och fjärrstyrda leksaker är att fjärrstyrda leksaker har en tråd som förbinder kontrollen och leksaken, medan radiokontroll alltid är trådlös.

Vad är frekvens, GHz och MHz?

Ofta brukar radiostyrda fordon styras på 27Mhz och 40 Mhz-frekvenserna. RC-fordon som styrs på dessa frekvenser kan ej köras samtidigt som andra fordon som använder samma frekvens. Signalerna kommer då att störa ut varandra. Radiofrekvens är den frekvens svängningshastighet som motsvarar radiovågornas frekvens - området från cirka 3 kHz till 300 GHz.

Kan man köra flera radiostyrda bilar samtidigt?

Dyrare fordon brukar oftast styras på 2,4Ghz, men nuförtiden finns det även riktigt billiga bilar som har stöd för detta frekvensband. Detta gör det möjligt att köra flera fordon samtidigt. Även om flera kör samtidigt och alla är på 2,4Ghz-frekvensen så kommer inte signalerna att störa ut varandra. Så om du vet med dig att du har flera barn med var sin bil, och att de kommer vilja köra samtidigt är det bäst att hitta en bil som styrs på 2,4Ghz.

Vilken frekvens ska man använda för att kunna köra RC-bilar samtidigt?

Kort och gott: om du köper flera bilar som har 2,4 GHz-frekvensen kommer du inte ha några problem med att köra flera bilar inom samma område samtidigt. Om du bara planerar att köpa en bil och köra ensam kan du även köpa en bil som går på 27 MHz eller 40 MHz.

Köra flera radiostyrda bilar samtidigt

Här är en enkel tabell som illustrerar huruvida man kan köra två stycken radiostyrda bilar med olika eller samma frekvens inom samma område eller inte. Den översta raden illustrerar bil 1 och den vänstra kolumnen illustrerar bil 2. Det vill säga att om båda bilarna har 27 MHz som frekvens kommer de inte att fungera tillsammans, men om den ena har 27 MHz och den andra 40 MHz fungerar det.

Frekvens 27 MHz 40 MHz 2,4 GHz
27 MHz Nej Ja Ja
40 MHz Ja Nej Ja
2,4 GHz Ja Ja Ja

Vad är IR?

Värt att nämna är att fordon som styrs via infrarött ljus (IR) kan alltid köras tillsammans med fordon som är radiostyrda, eftersom detta är en helt annan teknik som använder sig av ljusets våglängder istället för radiovågor för att skicka signaler. Däremot kan det bli problem om man kör flera fordon med IR i samma rum; vanligen finns dock en inställning på kontrollen där man kan ställa in olika våglängder och därmed undvika att de krockar. Helikoptrar styrs ofta via IR. IR-styrning sker genom att en infraröd stråle skickas från fjärrkontrollen till fordonet. Fjärrkontrollen och fordonet måste vara inom synhåll för att IR-styrning ska fungera. När du trycker på en knapp på fjärrkontrollen, skickas en IR-signal som innehåller en kod som är unik för den knappen. När fordonet mottar koden, utför det den önskade rörelsen, till exempel att svänga till höger eller köra framåt.

Radiostyrning sker däremot genom att en radiosignal skickas från fjärrkontrollen till fordonet. Radiosignalen är en högfrekvent elektromagnetisk våg som skickas från en antenn på fjärrkontrollen och tas emot av en antenn på fordonet. Radiosignalen kan tränga igenom väggar och andra hinder, vilket gör att radiostyrda fordon kan styras på längre avstånd än IR-styrda fordon.

Den främsta skillnaden mellan IR-styrning och radiostyrning är alltså hur signalen skickas från fjärrkontrollen till fordonet. IR-styrning kräver synhåll och fungerar vanligtvis på kortare avstånd, medan radiostyrning kan fungera på längre avstånd och kan tränga igenom hinder.

Skala

Den radiostyrda bilens skala berättar hur stort fordonet är. Här är några exempel på storleksklasser som bilarna delas in i:
  • 1:43 (kallas även 1/43). Mindre blir det nästan inte - dessa bilar får plats i en handflata.
  • 1:27 (kallas även 1/27). Dessa bilar är väldigt små, men det körs många tävlingar i klassen som indelas i tre segment: Touring/Track, Monstertruck & Overland.
  • 1:24 (kallas även 1/24). Ett mellanting mellan 1:27 och 1:24.
  • 1:18 (kallas även 1/18). Dessa bilar är små och lätta och kan nå höga hastigheter utan krav på en särskilt kraftig motor.
  • 1:10 (kallas även 1/10). I denna klass kan man finna de flesta bilar som ingår i klasserna drifting, on-road, buggy och stadium truck.
  • 1:8 (kallas även 1/8). I denna klass kan man finna större monster trucks, buggy samt truggy-klassen (en blandning mellan truck + buggy).
  • 1:5 (kallas även 1/5). Här finner man de så kallade "giant scale"-modellerna.

Radiostyrda bilar för barn

I sortimentet har vi framförallt fokuserat på radiostyrda bilar för barn, detta är fordon som duger gott som leksaker för barn som vill ha en rolig och spännande leksak att köra omkring med. Kostnaden för den här typen av bilar ligger i runda slängar mellan 100kr och 1000kr, lite beroende på modell, hastighet, specialfunktioner, storlek och andra sådana faktorer.

För barn är det bäst att välja en enklare modell som är lätt att hantera. En radiostyrd bil är en perfekt leksak för barn som gillar fordon och att köra runt på olika ytor. Oftast är dessa bilar gjorda för körning inomhus men det finns även en del radiostyrda bilar för utomhusbruk. Om du vill använda din radiostyrda bil utomhus är det viktigt att välja en större modell som därmed också har större hjul som är anpassade efter ett grövre underlag. Att köra radiostyrda bilar tillsammans med sina barn kan vara en kul aktivitet även för föräldrar med barnasinnet kvar!

Radiostyrd bil med kamera?

Det finns också radiostyrda bilar med kamera, som ger möjlighet att filma eller ta bilder medan bilen är i rörelse. Detta är en rolig funktion som kan användas för att dokumentera bilens äventyr eller för att se omgivningen på ett annat sätt. För den händige är ett tips att på egen hand fästa en GoPro eller annan actionkamera ovanpå bilen för att kunna filma bilens färd. Eftersom radiostyrning, till skillnad från IR-styrning, möjliggör styrning genom väggar kan detta vara en rolig extrafunktion. Ibland tar vi in RC-bilar med kamera i sortimentet, så om du är intresserad av detta kan det vara värt att hålla utkik efter sådana modeller! Ett tips är t.ex. artikeln med vårt artikelnummer 38-89651. Om den inte visas på hemsidan när du söker efter den är den tyvärr slut för tillfället. 

Radiostyrd bil utomhus

Radiostyrda bilar är inte bara för inomhusbruk! Utomhus finns det många ytor som lämpar sig för körning, som grusvägar, parker och gräsmattor. För utomhusbruk är det viktigt att välja en bil som har bra grepp på underlaget och som tål att köras över ojämna ytor. Större däckstorlek är också en fördel.

Radiostyrd helikopter eller drönare

Här nedan tänkte vi jämföra radiostyrda drönare och helikoptrar med varandra för att reda ut skillnaderna och likheterna mellan de båda produkterna.

Radiostyrd helikopter

Man skulle kunna tro att den radiostyrda helikoptern hade dött ut när drönaren började ta plats på marknaden, men så är inte fallet! Faktum är att man ofta kan hitta radiostyrda leksaks-helikoptrar för barn med en riktigt fördelaktig prislapp i förhållande till vad en drönare kostar. Och för de flesta barn är det lika kul att leka med en helikopter som med en drönare! Fördelen med drönare är däremot att de kan vara lite mer stabila i luften tack vare det större antalet rotorblad.

Radiostyrda helikoptrar är en populär hobby för barn och vuxna i alla åldrar. Det finns många olika modeller att välja mellan, från enkla leksakshelikoptrar till mer avancerade modeller som kan flyga utomhus och utföra olika trick och manövrar.

För yngre barn är det viktigt att välja en enkel och tålig helikopter som är anpassad till deras ålder och erfarenhet. Det finns helikoptrar som har enklare styrning och som kan tåla en del tuffa tag. Det kan också vara en god idé att välja en helikopter som är utrustad med säkerhetsfunktioner, till exempel en automatisk avstängningsfunktion om helikoptern kraschar.

För äldre barn och mer erfarna användare finns det mer avancerade helikoptrar som kan flyga högre och längre och som har fler funktioner och manövrar. Dessa helikoptrar kan vara mer känsliga för störningar och kräver mer erfarenhet för att flygas säkert. Det kan också vara en god idé att välja en helikopter som är utrustad med en stabilisator, vilket gör det lättare att flyga och kontrollera helikoptern.

Fördelar och nackdelar med radiostyrd helikopter

Fördelar Nackdelar
+ Kan vara billigare än en drönare - Mindre stabil i luften än de flesta drönare
+ Enklare att lära sig flyga - Svårare att ta flygbilder med (i jämförelse med high-end drönare)
+ Är oftast små vilket gör dem smidiga i luften - Kortare flygtid än de flesta drönare
+ Vem vill inte ha en mini-helikopter? - Svår att flyga utomhus i blåsiga förhållanden

Drönare för barn

Drönare är en spännande hobby som kan vara lämplig för barn i olika åldrar. Med många olika modeller att välja mellan, kan drönare för barn vara ett roligt sätt för barnen att lära sig om teknik och att utforska omgivningen på ett annat sätt.

För yngre barn är det viktigt att välja en drönare som är enkel att använda och som är anpassad till deras ålder. Det finns drönare för barn som har enklare styrning och som är tåliga nog att klara av en del tuffa tag. Det kan också vara en god idé att välja en drönare för barn som har en begränsad flyghöjd och som är utrustad med säkerhetsfunktioner som till exempel automatisk återgång till startplatsen om batteriet håller på att ta slut.

För äldre barn och vuxna som har mer erfarenhet av drönare och som vill ha något mer avancerat, finns det drönare med högre prestanda och med mer avancerade funktioner. Dessa drönare kan flyga högre och längre och är ofta utrustade med kameror som gör det möjligt att ta bilder och video från luften. Det är viktigt att tänka på att dessa drönare kan vara mer känsliga för störningar och att det krävs mer erfarenhet för att hantera dem på ett säkert sätt. Dessa high-end drönare har vi endast vid sällsynta tillfällen i vårt sortiment men är inte svåra att hitta på nätet. Det mest populära märket i kategorin är DJI. Dessa drönare har vanligen en saftig prislapp på mellan 5000kr och 20.000kr.

Fördelar och nackdelar med en drönare

Fördelar Nackdelar
+ Stabil i luften - Kostar oftast lite extra i förhållande till en helikopter
+ Finns många modeller med kamera som kan ta flygbilder/video - I vissa fall mindre manövrerbar än helikopter p.g.a. större storlek
+ Bättre på att flyga utomhus än en helikopter - Svårare att lära sig att flyga

Eftersom det inte är ovanligt att drönare och helikoptrar styrs via IR (infrarött ljus) kommer här en kort text om detta också.

Det är möjligt att köra flera infraröd (IR)-styrda enheter inom samma område, men det finns några faktorer att tänka på för att undvika störningar och att fordonen kolliderar med varandra.

Eftersom IR-signalen skickas direkt mellan fjärrkontrollen och fordonet, kan det finnas problem om flera IR-styrda enheter används samtidigt i samma område. Om två IR-signaler råkar sammanfalla eller störa varandra kan det leda till att fordonen inte utför den önskade rörelsen eller att de rör sig oplanerat.

För att undvika störningar kan du använda IR-styrning inomhus där det finns färre störningskällor och mindre risk för solstrålning som kan påverka IR-signalerna. Om du vill köra flera IR-styrda enheter samtidigt kan du välja fjärrkontroller som använder olika IR-frekvenser eller kodningar. Detta gör att signalerna inte stör varandra och gör det möjligt att köra flera IR-styrda enheter på samma plats.

Sammanfattning - drönare vs helikopter

Sammanfattningsvis kan både radiostyrda helikoptrar och drönare vara roliga leksaker att flyga med, men vilken som passar dig bäst beror på dina personliga preferenser och användningsområden. Om du vill flyga inomhus och lära dig att flyga snabbt kan en helikopter vara bättre, medan en drönare kan vara bättre för utomhusflygning och att ta flygbilder och -videor med. Helikoptrar och drönare i leksaks-segmentet är dock mer eller mindre likvärdiga. Se också till att hålla koll på vilken teknik som används för att styra den radiostyrda helikoptern eller drönaren om du ska använda flera fordon på en liten yta så att inte signalerna krockar.

Radiostyrd båt

En radiostyrd båt kan användas för både nöje och tävling. Precis som radiostyrda bilar och andra fordon finns det ett brett utbud av radiostyrda båtar som varierar i storlek, hastighet, design och funktioner.

Radiostyrda båtar drivs oftast av en elektrisk motor och är utformade för att köras på vatten. De kan vara små leksaksbåtar som används i badkar eller pool, eller större modeller som används för tävling eller nöjessegling på sjöar eller hav. I vårt sortiment har vi framförallt RC-båtar för barn som är ämnade för lek. Vissa radiostyrda båtar har en vattentät konstruktion som gör att de kan köras i regn eller vågor, medan andra är mer lämpade för stilla vatten.

Precis som med RC-bilar finns det också radiostyrda båtar som kan köras med olika typer av fjärrkontroller, såsom enkel- eller flerkanalskontroller.

En populär typ av radiostyrd båt är snabba RC-racerbåtar som kan köra upp till 100 km/h eller mer. Dessa båtar är vanligtvis mindre i storlek och designade för att köras på tävlingsbanor eller i öppna vatten, där de kan tävla mot andra snabba båtar.

Radiostyrda båtar är ett roligt sätt att uppleva vatten och kan vara en utmaning att manövrera och tävla med. De är också ett utmärkt sätt för barn och vuxna att lära sig om fysik och teknik för den som är intresserad av det!

Radiostyrda djur och annat roligt

Utöver en och annan RC-båt så hittar du i sortimentet även en hel del roliga och lite mer unika radiostyrda djur och andra roligheter. Vissa barn kan tycka att det är tråkigt med de klassiska racerbåtarna eller racerbilarna, då kan man överraska med en radiostyrd hund, en robot eller varför inte ett krokodilhuvud med inbyggd motor?

Radiostyrd bil för barn 3 år

En radiostyrd bil för barn i 3-årsåldern bör vara mycket enkel att använda och ha ett robust yttre som gör att den tål att tappas och köras över ojämna ytor. Tänk också på att välja en bil som passar till den yta där den kommer att köras, exempelvis en mindre bil för inomhusbruk och en större bil för utomhusbruk. För barn är det viktigt att välja en modell som är lätt att hantera och som passar till den ålder och erfarenhet som barnet har. En robust och enkel radiostyrd bil kan vara en perfekt leksak för barn att ha kul med. För de allra minsta barnen - välj en modell som har stora knappar och är enkel att styra.

Pull-back bilar

Pull-back bilar är ett alternativ istället för radiostyrda bilar för barn från 3 år. Dessa bilar har ingen fjärrkontroll eller annan avancerad teknik, utan fungerar genom att man drar tillbaka och sedan släpper. Det kan bli en väldigt rolig utmaning för ett yngre barn att lista ut hur mekanismen fungerar och sedan försöka få bilen att åka så långt som möjligt. 

Pull-back bilar - fördelar och nackdelar

Fördelar Nackdelar
+ Billiga - Inte lika mycket kontroll som hos en RC-bil
+ Enkla att använda - Äldre barn kan tröttna snabbt
+ Behöver inte laddas

Radiostyrda bilar för vuxna och entusiaster

På senare år har vi på Teknikproffset gjort en satsning för att utöka vårt sortiment med radiostyrda bilar i en helt annan klass än de som hittills har dykt upp på den här sidan. Här snackar vi rejäla entusiast-bilar som spelar i en helt annan liga. Det är värt att tänka på att det inte är säkert att alla delar alltid följer med när man köper en sådan här bil. Detta framkommer i produktbeskrivningen. Är man entusiast så har man antagligen redan koll på varför man ska eller inte ska köpa den här typen av bil, men för att sammanfatta det hela kommer här ändå några punkter: 
  1. Prestanda: För entusiaster handlar ofta radiostyrda bilar om prestanda och kvalitet. Dyrare modeller kan ha avancerade komponenter och material som ger bättre prestanda, högre hastigheter, bättre hantering, längre körtid och andra funktioner som kan vara viktiga.
  2. Anpassningsmöjligheter: En dyrare radiostyrd bil kan ofta anpassas och modifieras på olika sätt, såsom genom att man byter ut motorer, däck, fjädring och andra komponenter för att skapa en bil som är mer unik och presterar bättre.
  3. Kvalitet och hållbarhet: En dyrare radiostyrd bil har högre kvalitet och bättre hållbarhet än billigare modeller. För entusiaster som vill ha en bil som kan stå emot tuffa förhållanden och långvarig användning, kan det vara värt att investera i en dyrare modell.

Fördelar och nackdelar med en entusiast-bil

Fördelar Nackdelar
+ Riktigt hög prestanda - Priset
+ Stora möjligheter för personlig anpassning - Kostnaden
+ Grym kvalitet - Dyrt

Slutsats kring RC-bilar och övrigt radiostyrt

Radiostyrda bilar och fordon är en kul hobby som passar för både barn och vuxna. Det finns många olika modeller att välja mellan, från enkla och robusta modeller för de allra minsta till mer avancerade och högpresterande modeller för erfarna förare. Oavsett vilken modell du väljer, är det viktigt att välja en bil som passar till den ålder och erfarenhet som föraren har, samt att ta hänsyn till ytan där bilen ska köras.

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
 Bloggmeny
TP står för Teknikproffset. Här i TP-bloggen bjuder vi på tips, råd och annan information om produkterna i vårt sortiment.